Рекорд сред финландците за подкрепа за членство в НАТО

След войната в Украйна над 60% искат да се присъединят
30
Рекорд сред финландците за подкрепа за членство в НАТО
Снимка: БГНЕС

Подкрепата на финландците за присъединяване на страната им към НАТО достигна днес нов исторически рекорд, след руското нахлуване в Украйна, надхвърляйки за пръв път 60 на сто, сочи допитване, предаде БТА като цитира Франс прес.

От анкетираните, 62 процента са се изказали в подкрепа на присъединяване към западния военен алианс. Против са се обявили само 16 на сто, а 21 процента нямат мнение, показват резултати от допитване на института „Талустуткимус“.

Преди две седмици същото допитване за пръв път в историята на страната регистрира мнозинство от 53 процента в полза на присъединяване към НАТО. Това е скок от близо 25 пункта, дошъл след нападението срещу Украйна, наредено от Владимир Путин.

Независимо от тази безпрецедентна подкрепа, изпълнителната власт във Финландия повтори, подобно на съседна Швеция, че няма планове за незабавно присъединяване, макар че през последните дни се проведоха важни консултации на политическите сили.

От години Москва заплашва Хелзинки и Стокхолм с „тежки политически и военни последици“ в случай на присъединяване, предупреждение, повторено отново през този уикенд.

Финландският президент Саули Нинистьо беше призовал сънародниците си да разсъждават трезво по въпроса. Държавният глава подчерта, че в момента се подготвя доклад за предимствата и недостатъците на членството в НАТО и че решението в крайна сметка ще бъде взето от парламента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НАТОФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ние може да излезем но пък те да влезнат. Все тая. По 5млн. сме. Но те няма да могат да излезнат.
22
3
 
1
 
! Отговори
ники преди 2 години
Точно, че са прагматичен народ и ще влезят веднага в НАТО. Путин нито армията му е добре, нито има достатъчно боеприпаси за Украйна, нито има компетентни войски, спецназовете му и главорезите на резняка дадоха фира вече.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Финландия няма да влезе в НАТО. Защото финландците са прагматични хора. Тия снатии са точно като залисицата дет ходелазад коча, щот видяла, че му висели дисагите...
20
1
 
3
 
! Отговори
Отряд1 преди 2 години
Колкото и държави да се обединяват, всички те знаят, че се изправят само срещу една държава, която според мнозина има приятел в лицето на Китай, и само разногласията между нея и Индия вдъхват доверие, че ако светът се сбие...то мелето ще е епично, и ще завърши с голяма заря...
19
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, сетихте се, браво. Доде ви акъла най-сетне.
18
6
 
6
 
! Отговори
До фен на танас преди 2 години
Да бе. Колкото ние определяме бъдещето на държавата ни, а не САЩ, които след 1989 година ни нареждат какво да правим. Ти на кой свят живееш?!
17
2
 
4
 
! Отговори
Булгар Фин преди 2 години
Малко политика за вътрешно и външно ползване, но накрая ще е- Искахме да влезем в НАТО, но нямахме желание :)))
16
14
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Ками, не си чела сутринта новините , моето момиче. Финландските депутати са взели решение страната им да не влиза в НАТО. А колко подкрепят ???? То и ние не подкрепяхме влизането ни в НАТО, ама оня с трабантчето ни изпързаля.
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и нас ни питаха, така и при тях наистина.... Чак е чудно, че не са 101% ЗА!
14
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им се рискува да се окажат на страната на нацистка Русия на финландците.
13
8
 
14
 
! Отговори
фен на танас преди 2 години
До ОбективенА пък Украйна заплашваше Русия и затова ги нападнаха. Пълна тъпня. Всеки трябва да има право да си определя бъдещето на държавата и линията която ще следва. Щом сме близо до РУсия и ще живеем зле както тях.
12
13
 
8
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
След Украйна и слад кратка почивка , Финландия ще е следващата , а Шведите са на опашката !
11
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 2 години
Да ама Не...
10
16
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
НАТО дали ще се опита да предизвика Трета световна война с присъединяването на Финландия към НАТО? Би трябвало здравият разум да надделее. Никой не заплашва Финландия, но това ще се промени, ако Финландия бъде накарана да промени сегашния си статут.
9
7
 
7
 
! Отговори
mda преди 2 години
Да влизат, да видим и тях как ще нападнат суките....
8
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стратегията на Русия,Украйна няма да членува в НАТО и Финландия и Швеция да внимават...Тези хора трябва да бъдат сложени на място....И докато Путин не се махне и страната да спре дрънкането на оръжия...санкциите да не падат ако трябва и 100 год...
7
30
 
12
 
! Отговори
МУСТАФА КИРЧО преди 2 години
Да влизат на наше място, хак да им е!
6
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко действие има противодействие. Докато съществува Русия и Путин, никой не е в безопасност. Затова хората търсят алианса, като единствен начин да се чувстват защитени, до някаква степен.
5
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смятайте колко богати и умни държави са извън съюза ЕС и Блока на НАТО. И всички те днес мечтаят да са там и да имат военната подкрепа на САЩ и всипки членове. А тук пропагандата на джуджето ни говори от 10г чрез *** ... как трябвало да излезем от НАТО :))) Всеки обявил си противни ЕС и НАТО в България теябва да бъде съден за държавна измяна. И властите трябва да ги разследват .
4
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те знаят ли какво е NATO. Един старчески дом срещу онаследяване.